tisdag 30 mars 2010

29 mars: Murderball (2005)


Man skulle kunna kalla "Murderball" en dokumentär om handikappidrott. Men huvudpersonerna i den här filmen skulle förmodligen ge dig stryk om dom hörde det.

"Murderball" handlar om det amerikanska landslaget i rullstolsrugby, eller Murderball som det ursprungligen hette. Sporten går ut på att ett gäng killar i ombyggda "Mad max" rullstolar åker omkring på en basketplan och krockar livet ur varandra medan de försöker få bollen över mållinjen.
Några av lagmedlemmarna sitter i rullstol på grund av sjukdomar, men de flesta är förlamade efter att ha brutit nacken - genom att ha kört fulla, slagits, blivit skjutna eller blivit utkastade från balkonger (jo, faktiskt).

Vi snackar tuffa grabbar, alltså - både före och efter sina olyckor. De har verkligen inte sin sport som tidsfördriv utan satsar lika målmedvetet som vilken elitidrottsman som helst. Eller som en av dom säger inför resan till Aten: "We're not going to paralympics to get hugs."


"Murderball" är en rolig, känslosam, fartfylld och snyggt ihopsatt dokumentär som verkligen visar människors drivkraft att komma igen efter en traumatisk händelse. Det är också befriande att filmarna visar killarna som de är, visar att man inte behöver bli en god människa bara för att man blivit funktionshindrad. Flera av dom verkar ärligt talat vara riktiga skitstövlar - med eller utan rullstol.


Dagens replik

Barndomskamrat: "Mark? well, he was an asshole even before the accident."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar