fredag 12 mars 2010

10 mars: Mythbusters volume 1 (2003)


Ja, ja, jag vet att "Mythbusters" tekniskt sett inte räknas som film. Men precis hemkommen från sjukhuset, fullproppad med morfin får man lov att anpassa sig till rådande attention span. Och vi såg det faktiskt på DVD, jag och mamma.

I sju år har dom hållit på nu, Jamie Hyneman och Adam Savage (snacka om ett efternamn att dö för) med sina fullständigt vansinninga tester av myter och föreställningar om hur saker fungerar. I avsnitten vi såg testade de bland annat "råttan i pizzan"-historien om hur en kvinna tömmer en trasig hårspraysburk i toaletten varpå hennes man sätter sig, släpper en cigarettfimp under sig och exploderar. Samt den spännande frågan huruvida det är bäst att gå eller springa genom en regnskur om man vill bli så lite blöt som möjligt.


Jag är helt säker på att alla vetenskapsmänniskor i hemlighet önskar att de också fick göra som i "Mythbusters". Tänk en forskare som har jobbat i flera år för att hitta ett samband mellan cancer och blomkål till exempel. Och så finns det inget samband. Det är ju inte så kul. Om det händer i Mythbusters så ändrar man helt enkelt förutsättningarna tills det blir ett samband. Exploderar toaletten av hårspray och cigarett? Nej. Bensin och cigarett då? Nej. Bensin och en tänd tändsticka? Nej. Men en halv burk svartkrut och en svetslåga då? Jaaa! Och lika glada blir de varje gång nåt exploderar. Det är nörderi i dess underbaraste form och perfekt underhållning för en nyopererad.


Och förresten, man håller sig faktiskt torrare genom att gå långsamt genom en regnskur jämfört med att springa. Ungefär dubbelt så torr - i gram räknat.

Dagens replik

Jamie Hyneman: "Jamie wants boom. Big boom!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar