onsdag 24 mars 2010

23 mars: En studie i brott (1958)


Så äntligen blev det dags för lite Hitchcock. "En studie i brott", eller "Vertigo" som den heter på engelska, handlar om en höjdrädd före detta polis, spelad av James Stewart, som får i uppdrag att skugga hustrun till en gammal skolkompis. Kvinnan beter sig mycket märkligt och polisen försöker lista ut vad som pågår - samtidigt som han naturligtvis blir förälskad. Filmen brukar räknas som en av Hitchcocks största och hamnar allt som oftast på listor över filmhistoriens klassiker.

Vad är det egentligen som gör en film till en klassiker? Rent filmtekniskt har jag fått lära mig (tack, Wikipedia) att det finns en del nyskapande saker i "En studie i brott", bland annat den så kallade Hitchcock-zoomen där man drar kameran bakåt och zoomar in samtidigt (ser ut så här). Men det är väl kanske inget som imponerar särskilt på en modern filmpublik, vi snackar ju inte "Avatar" direkt.

Däremot är det helt fascinerande hur man här, med små medel, lyckas skapa en historia som är så fängslande. Från första rutan sitter man hela tiden och undrar: "Vad är det som pågår här?"..."Varför gjorde han så där?"..."Hur ska det här sluta?". En kombination av skickliga skådespelare, effektiv berättarteknik och en tidlös djärvhet i historien där alla trådar löper samman i slutet gör den här filmen till en klassiker i mina ögon också. När de elementen finns spelar det ingen roll att filmen är 50 år gammal.

Mental note to self: Spendera mindre tid på skit som "Indiana Jones" och mer tid på Hitchcock.

Dagens replik

Only Hitchcock could weave this tangling web of terror

(som inte alls är någon replik utan en tagline ur trailern. Gammal filmmarknadsföring är verkligen en guldgruva för oss som gillar entusiastisk copy)

1 kommentar:

  1. Så bra.

    Stor filmkonst.

    Det behövs inte massa tjongtjjjiingtjoooffskit

    SvaraRadera